Atunci când copiii efectuează calcule pe soroban, ei își dezvoltă emisfera cerebrală stângă, responsabilă pentru vorbit, citit, scris, dar și pentru studiul matematicii și al științelor.
Efectuând calcule mentale, folosindu-și imaginația pentru a proiecta sorobanul în minte, copiii își dezvoltă emisfera cerebrală dreaptă care gestionează intuiția, imaginația și creativitatea.
Orice copil poate învăța metoda, indiferent de înclinațiile lui naturale. Chiar și un copil cu discalculie, reușește să înțeleagă cum se face un calcul japonez. Deși rezultatele sunt numerice, metoda nu presupune calcule matematice cum se învață la școală, ci folosirea unor formule de calcul japonez, abordare care s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât alte metode asiatice care folosesc bețele, degetele ș.a.m.d.
Performanțele copiilor depind, în primul rând, de nivelul lor de dezvoltare intelectuală, de exersarea constantă și de implicarea lor în sarcinile de lucru. Ca să poată să efectueze calcule mentale, este necesar să lucreze zilnic pe soroban și să repete formulele de calcul. Văzând constant instrumentul de calcul și însușindu-și bine formulele, le este ușor ca la un moment dat să înceapă să își imagineze sorobanul și să efectueze calculele în minte.
În centrul Nomin Jyuku, metoda se predă doar copiilor cu vârsta între 5 si 14 ani.
Tema pentru acasă poate consta într-o pagină sau două de exerciții. Este important să nu facă toată tema într-o zi. De exemplu, dacă un copil primește o temă de 2 pagini și are următoarea ședință după 4 zile, în loc să facă toate cele 2 pagini într-o zi, este indicat să lucreze jumătate de pagină în fiecare zi. Este recomandat să exerseze zilnic 15-20 de min acasă, în afara orelor de curs pentru a avea acele rezultate extraordinare pe care le dorim, să efectueze temele la timp și să nu absenteze nemotivat de la cursuri.
La ședințele online, folosim calculatoarele pentru a ne putea conecta unii cu alții. În toate celelalte zile, copiii vor lucra fără calculator, doar pe soroban, exersându-și concentrarea și răbdarea.
Trainerii Centrului de educație japoneză Nomin Jyuku le explică copiilor care este diferența între cele două metode de calcul, cea clasică și cea japoneză. Și nu, nu îi încurcă, ci îi ajută.
Sunt mulți copii care nu reușesc să calculeze repede după metoda clasică, iar după ce învață metoda japoneză, le vine foarte ușor și încep să aibă încrederea și dorința de a învăța mai mult.
Da, are de câștigat. Viteza de calcul este ceea ce se vede, dar beneficiile cele mai importante sunt la nivelul dezvoltării creierului. Un copil care știe metoda are imaginația mai bogată și un creier cu ambele emisfere cerebrale dezvoltate. Matematica clasică dezvoltă preponderent emisfera stângă. Metoda japoneză o dezvoltă și pe cea dreaptă.
Primim de foarte multe ori această întrebare. Într-adevăr, când vezi copii care efectuează calcule cu cifre mari într-un timp scurt, este firesc să îți pui această întrebare. Putem să afirmăm că NU trebuie să aveți un copil supradotat sau geniu pentru a ajunge la astfel de rezultate uimitoare. Orice copil poate să învețe această tehnică. Totuși, fiecare copil are ritmul propriu de a învăța, și în consecință va avea nevoie de mai mult sau mai puțin timp.
Este foarte important pentru succesul învățării, ca în afara orelor de curs, copilul să exerseze zilnic 15-20 de min, să efectueze temele la timp și să nu lipsească de la cursuri.
Cursurile online se desfășoară cu succes din perioada pandemiei, când am pus la punct un sistem eficient de predare online. În momentul în care copiii încep să rezolve calcule pe soroban, aceștia sunt rugați să îndrepte camera de la laptop spre spațiul de lucru.
Împreună cu trainerii noștri, copiii rezolvă calcule, iau parte la jocuri interactive și își exersează atât viteza de calcul, cât și răbdarea.
Da, structura cursurilor se păstrează, iar calitatea metodei de predare nu este afectată. Temele copiilor sunt verificate de către traineri online la fiecare curs, iar la finalul modulului părinții primesc feedback în scris, pe mail.