În fiecare colț al lumii aritmetica mentală și diferite metode de calcul au fost descoperite încă din antichitate și continuă să fie predate și învățate până-n prezent. Acum 600 de ani, nu era deschisă aplicația Calculator din telefon, ci era folosită pentru prima dată în Japonia o numărătoare veche, numită soroban. Pe atunci, oamenii o...
Descoperim aritmetica mentală în jurul lumii!
În fiecare colț al lumii aritmetica mentală și diferite metode de calcul au fost descoperite încă din antichitate și continuă să fie predate și învățate până-n prezent.
Acum 600 de ani, nu era deschisă aplicația Calculator din telefon, ci era folosită pentru prima dată în Japonia o numărătoare veche, numită soroban. Pe atunci, oamenii o foloseau doar pentru trocuri. Acum, sorobanul îi ajută pe copiii din întreaga lume să facă progrese în fiecare zi prin calcule matematice și mentale. După studii și practici, sorobanul a avansat către aritmetica mentală, denumită și “anzan”, reprezentarea mentală a sorobanului japonez. Adică, pentru problemele matematice nu mai era folosit instrumentul de calcul, ci mintea. De-a lungul timpului s-a dovedit că prin practica aritmeticii mentale oamenii devin mai atenți, mai concentrați și mai stăpâni pe sine.
Fiecare metodă de calcul mental are câte o poveste, pentru că oamenii au fost mereu fascinați de a găsi căi prin care să stăpânească lumea cifrelor.
Călătoria noastră începe cu o primă destinație, India, unde urmează să aflăm mai multe despre metoda vedică. Înaintăm și facem o scurtă oprire în China, unde avem o demonstrație de aritmetică mentală prin metoda abac. Apoi, urmează să fie dezvăluită o metodă de calcul apărută tocmai în Rusia: Sistemul Duodecimal. La final, ne întoarcem în țara unde a început totul: Japonia, aici aflăm răspunsul la întrebarea De ce SOROBAN?
Aritmetica mentală prin metoda vedică
Țara de origine: India
Cunoscută încă din antichitate, metoda vedică este un sistem matematic întemeiat și inspirat pe baza colecției de manuscripte sacre, denumite Vedas.
După ani de studii al manuscriselor și o cercetare amănunțită, o serie de formule matematice a fost reconstruită în “Sutrele matematice”, ele devenind formulele ce stau la baza aritmeticii mentale vedice. 16 formule fundamentale folosite pentru a rezolva eficient și rapid calculele.
Dar de ce o folosesc foarte mulți oameni în continuare?
O minte inteligentă, calcule rezolvate cu viteză impresionantă, memorarea mult mai ușoară a conceptelor dificile, deprinderea agilității și învățarea mai ușoară a matematicii sunt câteva dintre motivele pentru care această metodă este practicată în continuare în școlile din întreaga lume.
Aritmetica mentală prin metoda chinezească, cu abacul chinezesc Suan Pan
Țara de origine: China
Metoda chineză de calcul mental, cunoscută și sub denumirea de „metoda abac”, este una dintre cele vechi forme ale aritmeticii mentale, folosită pentru prima dată acum mii de ani în China.
Metoda de calcul cu abacul nu presupune rezolvarea calculelor pe foile de hârtie, ci înțelegerea formulelor la nivel mental, cu ajutorul imaginației.
Înainte ca aritmetica mentală să fie învățată, problemele erau rezolvate cu ajutorul instrumentului de calcul numit abac. Practic, în centrul atenției era tăblița dreptunghiulară formată dintr-un cadru cu rânduri de mărgele, unde fiecare rând de pe abac reprezenta o valoare diferită: unități, zeci, sute. Iar, prin mișcarea mărgelelor, copiii reușeau să rezolve calcule matematice dificile în doar câteva secunde.
Cursurile de aritmetică mentală prin metoda chinezească sunt considerate valoroase. Întrucât, oamenii continuă să le practice și să le predea în multe școli din China, la fel și în întreaga lume, pentru a-i ajuta pe elevi să-și exploreze capacitățile intelectuale și fluența matematică.
Aritmetica mentală prin sistemul duodecimal
Țară de origine: Rusia
Sistemul duodecimal este un sistem de numerație pozițional, un sistem de numerație în care valoarea indicată de o cifră este valoarea cifrei înmulțită cu puterea unei baze.
Pe limba celor mici: vom calcula în duzine și nu în zeci.
Sistemul duodecimal este compus din 12 cifre, de la 0 la 9, apoi două cifre suplimentare folosite pentru a reprezenta 10 și 11.
Cele mai des întâlnite sunt Ⅹ și Ɛ, denumite „dek” și „el”.
Procesul de numărare până la 12 funcționează astfel: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Ⅹ, Ɛ.
Sistemul zecimal este favorizat deoarece avem zece degete. Cu toate acestea, sistemul duodecimal este mult mai eficient pentru că, este mai divizibil. Bunurile, banii erau împărțite mult mai ușor în vremea în care a fost descoperit acest sistem.
Un punct forte pe care îl are față de alte metode de calcul este versatilitatea, pentru simplu fapt că baza de 12 poate lua diverse forme, precum unitatea de măsură a lungimii în Statele Unite: 1 foot = 12 inch sau duzina = un ansamblu de 12 obiecte de același fel.
Aritmetică mentală prin metoda japoneză soroban
Țara de origine: Japonia
Am ajuns la metoda noastră de calcul preferată. Sorobanul este fratele abacului despre care am vorbit mai sus, doar că acesta s-a dezvoltat și a devenit foarte cunoscut în Japonia.
În Japonia, există școli numite “soroban juku” sau “soroban abacus schools”, unde copiii învață să folosească sorobanul și să rezolve calcule dificile pe loc.
Pe soroban întâlnești biluțele cerești și pământești. Cu ajutorul lor înveți cum să treci de la numărătoarea soroban la aritmetica mentală, numită “anzan”. Antrenamentele de aritmetică mentală îi ajută pe cei mici să-și îmbunătățească capacitatea intelectuală, în timp ce își dezvoltă atât imaginația, cât și creativitatea.
Dansul cifrelor și al formulelor din minte este memorabil, dat fiind și super-puterea pe care o are asupra abilităților intelectuale.
Nomin Damdin, fondatoarea Centrelor Nomin Jyuku din România, este trainer certificat de Federația Japoneză de Soroban din Japonia. Ea s-a certificat în soroban și anzan în anul 2015 pentru a-și ajuta fiica să performeze mai bine la școală. Ulterior, a decis să contribuie la dezvoltarea intelectuală a tuturor copiilor din România, ajutându-i să-și dezvolte abilitățile esențiale precum concentrarea, răbdarea și atenția la detalii. Nomin a învățat tehnica de calcul chiar de la Innoue, fondatoarea școlii “Houmei Jyuku”.
Innoue, profesoara care a certificat-o pe Nomin, este cunoscută pentru agilitatea intelectuală și sufletul de aur pe care îl are. După cel de-al Doilea Război Mondial, neavând o locație adecvată pentru susținerea orelor de soroban, ea preda gratuit copiilor orfani, adolescenților care au fost în închisoare și copiilor săraci în biserici. Dorința sa cea mai mare a fost să contribuie la dezvoltarea intelectuală a copiilor și să-i învețe metoda soroban pentru a-i ajuta în viață. Ca recunoaștere a generozității și contribuției sale la educația tinerilor, Innoue a primit un premiu din partea Ministerului Justiției din Japonia în 1954.
Suntem primul centru de soroban din România și reprezentanți oficiali ai Școlii Japoneze Houmei Jyuku.
La Centrul Nomin Jyuku România toți trainerii predau metoda originală japoneză de calcul și aritmetica mentală, copiii avansează de la un modul la altul cu ușurință și în ritm propriu. Cu timpul, performanțele lor sunt văzute în rezultate excelente obținute la concursuri sau emisiuni televizate. Dar și prin dezvoltarea abilităților de concentrare, răbdare și atenție, care le aduc succes la toate materiile școlare.
Pe numărătoarea soroban, orice copil poate face performanță prin calcule mentale folosind doar formulele de bază ale calculului japonez. Înscrie-l pe cel mic acum!
Află mai multe despre cursurile noastre!
Abonamentele Soroban Ideal & Soroban de Weekend
De ce să alegi soroban?
Unde ne găsești?
Cunoaște trainerii!
Performanța la centrele Nomin Jyuku.
Despre dezvoltarea copiilor.