Intrebari frecvente – Nomin Jyuku
1Cum dezvolta metoda de soroban si aritmetica mentala japoneza ambele emisfere ale copiilor, in special pe cea dreapta?
Atunci cand copiii efectueaza calcule pe soroban, ei isi dezvolta emisfera cerebrala stanga, responsabila pentru vorbit, citit, scris, dar si pentru studiul matematicii si al stiintelor. Efectuand calcule mentale, folosindu-si imaginatia pentru a efectua calcule matematice, copiii isi dezvolta emisfera cerebrala dreapta care gestioneaza intuitia, imaginatia si creativitatea.
2Daca un copil nu are inclinatii spre matematica, poate invata metoda?
Orice copil poate invata metoda, indiferent de inclinatiile lui naturale. Chiar si un copil cu discalculie, reuseste sa inteleaga cum se face un calcul japonez. Desi rezultatele sunt numerice, metoda nu presupune calcule matematice, cum se invata la scoala, ci folosirea unor formule de calcul japonez, abordare care s-a dovedit a fi mult mai eficienta decat alte metode care folosesc betele, degetele s.a.m.d.
3In cat timp reuseste un copil sa efectueze calcule mentale cu viteza calculatorului?
Performantele copiilor depind in primul rand, de nivelul lor de dezvoltare intelectuala, de exersarea constanta si de implicarea lor in sarcinile de lucru. Ca sa poata sa efectueze calcule mentale, este necesar sa lucreze zilnic pe soroban si sa repete numeroase formule de calcul. Vazand constant instrumentul de calcul si insusindu-si bine formulele, le este usor ca la un moment dat sa inceapa sa isi imagineze sorobanul si sa efectueze calculele in minte.
4Pot sa invete si adultii aceasta metoda?
In centrul Nomin Jyuku, metoda se preda doar copiilor cu varsta intre 5 si 14 ani.
5In ce consta tema pentru acasa si cat timp le ia copiilor sa o efectueze?
Tema pentru acasa poate consta intr-o pagina sau doua de exercitii. Este important sa nu faca toata tema intr-o zi. De exemplu, daca un copil primeste o tema de 2 pagini si are urmatoarea sedinta dupa 4 zile, in loc sa faca toate cele 4 pagini intr-o zi, este indicat sa lucreze jumatate de pagina in fiecare zi. Este obligatoriu sa exerseze zilnic 15-20 de min acasa, in afara orelor de curs pentru a avea acele rezultate extraordinare pe care le dorim, sa efectueze temele la timp si sa nu absenteze nemotivat de la cursuri.
6 Copiii stau prea mult in fata calculatorului si dorim sa stea departe de acesta. La cursurile online de soroban, stau tot in fata calculatoarelor. Cum contracareaza metoda efectele nocive ale expunerii excesive la tehnologie?
La sedintele online, copiii vor fi indrumati si asistati de catre trainerii nostri experimentati. In toate celelalte zile, copiii vor lucra fara calculator, doar pe soroban, exersandu-si concentrarea si rabdarea.
7Nu ii incurca aceasta metoda pe copii la scoala?
Trainerii Centrului de educatie japoneza Nomin Jyuku le explica copiilor care este diferenta intre cele doua metode de calcul, cea clasica si cea japoneza. Si nu, nu ii incurca, ci ii ajuta. Sunt multi copii care nu reusesc sa calculeze repede dupa metoda clasica, iar dupa ce invata metoda japoneza, le vine foarte usor si incep sa aiba incredere si dorinta de a invata mai mult.
8Un copil cu rezultate foarte bune la matematica mai are de castigat din invatarea acestei metode?
Da, are de castigat. Viteza de calcul este ceea ce se vede, dar beneficiile sunt la nivelul dezvoltarii creierului. Un copil care stie metoda are imaginatia mai bogata si un creier cu ambele emisfere cerebrale dezvoltate. Matematica clasica dezvolta preponderent emisfera stanga. Metoda japoneza o dezvolta si pe cea dreapta.
9Copiii care calculeaza cu viteza uimitoare numere mari, sunt copii supradotati? Sunt genii?
Primim de foarte multe ori aceasta intrebare. Intr-adevar, cand vezi copii care efectueaza calcule cu cifre mari intr-un timp scurt, este firesc sa iti pui aceasta intrebare. Putem sa afirmam ca NU trebuie sa aveti un copil supradotat sau geniu pentru a ajunge la astfel de rezultate uimitoare. Orice copil poate sa invete aceasta tehnica. Totusi, fiecare copil are ritmul propriu de a invata, si in consecinta va avea nevoie de mai mult sau mai putin timp. Este foarte important pentru succesul invatarii, ca in afara orelor de curs, copilul sa exerseze zilnic 15-20 de min, sa efectueze temele la timp si sa nu lipseasca de la cursuri.
10Un copil cu rezultate foarte bune la matematica mai are de castigat din invatarea acestei metode?
Da, are de castigat. Viteza de calcul este ceea ce se vede, dar beneficiile sunt la nivelul dezvoltarii creierului. Un copil care stie metoda are imaginatia mai bogata si un creier cu ambele emisfere cerebrale dezvoltate. Matematica clasica dezvolta preponderent emisfera stanga. Metoda japoneza o dezvolta si pe cea dreapta.