Cum calculăm cu Soroban?

23/05/2021by admin3

Abacul Japonez care îi dă copilului super putere de calcul mental Sorobanul este un abac dezvoltat în Japonia, derivat din suanpan, un alt abac importat din China in Japonia prin Coreea în secolul al XV-lea d.Hr. Cu ajutorul lui se pot efectua operații matematice precum adunare, scădere, înmulțire, împărțire, sau chiar calcule mai complicate. Sorobanul,...

Abacul Japonez care îi dă copilului super putere de calcul mental

Sorobanul este un abac dezvoltat în Japonia, derivat din suanpan, un alt abac importat din China in Japonia prin Coreea în secolul al XV-lea d.Hr. Cu ajutorul lui se pot efectua operații matematice precum adunare, scădere, înmulțire, împărțire, sau chiar calcule mai complicate.

Sorobanul, cunoscut in Europa drept ”abacul japonez” este considerat a fi primul calculator din Japonia, care a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea culturală și educațională a țării.

Chiar și în zilele noastre, deși Japonia este una dintre cele mai avansate tări în industria calculatoarelor, mii de copii învață în continuare tehnica de calcul Soroban, pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra dezvoltării creierului.

Un copil care învață metoda Soroban va înțelege simplu și concret cum se formează numerele compuse, își va dezvolta gândirea analitică, precum și calități benefice ca rabdarea, concentrarea si perseverenta.

Metoda are pași clari de parcurs și copilul obține ușor rezultate, ceea ce face ca simpatia pentru matematică să crească odată cu încrederea în forțele proprii. În plus, la cursurile de Soroban, copiii progresează în ritmul propriu.

Contrar aparențelor, scopul utilizării sorobanului este de a învăța o metodă de efectuare a calculelor mentale, fără a avea un soroban la îndemână.

Sorobanul are pe rândul de sus o bilă cu valoarea de 5 (cinci), pe rândul de jos 4 bile cu valoarea 1 (unu). Cele mai multe variante de soroban au cel putin 15 coloane, dar există și modele cu 21, 23, 27 sau 31 de coloane.

Pe acest abac miraculos se pot efectua operații matematice precum adunare, scădere, înmulțire, împărțire, sau chiar ridicare la putere, extragere rădăcină pătrată și cubică, aflarea celui mai mare divizor comun a două numere.

În prima etapă, copiii învață cum să manevreze cu viteza crescută Sorobanul. Ulterior, pot face ANZAN (calcul mental japonez). Copiii proiectează mental Sorobanul și ”mută” biluțele Sorobanului folosind imaginația. Ajung astfel să efectueze calcule sofisticate, cu numere mari, cu o viteză mai mare decât a unui calculator. De aceea, această tehnică este recunoscută ca având un impact extraordinar asupra dezvoltării emisferei cerebrale drepte a creierului (cea responsabilă cu imaginația, creativitatea, intuiția etc).

Tehnica ANZAN poate fi învățată doar până la vârsta de 14 ani și cu cât se începe mai devreme, cu atât este mai bine.

În ultimii ani, metoda japoneză de aritmetică mentală a patruns în Europa și a fost îmbrățișată cu succes, pentru că stimulează intelectul copiilor într-o manieră în care învățământul tradițional bazat pe memorare și reproducere, nu o face.

În materialele noastre filmate, vedeți dovada clară a faptului că un copil care studiaza Soroban și aritmetică mentală japoneză poate să își folosească ambele emisfere cerebrale. Puteți vedea cum un baiat de 8 ani reproduce un cântecel, în timp ce adună 25 de numere în 14 secunde. Câți dintre noi putem face acest lucru? Cu siguranță dacă efectuăm adunarea așa cum am învățat la școală, acest lucru este imposibil.

Deși aritmetica mentală s-a dezvoltat în multe țări, metoda japoneză este cea mai veche și cea mai eficientă.

Copilul tău poate învăța tehnica de calcul Soroban la Centrul de Aritmetică Mentală Japoneză Nomin Jyuku, primul centru de soroban și aritmetică mentală japoneză din România, reprezentatul oficial al Școlii Japoneze Houmei Jyuku, cu o vechime de 70 ani în Japonia, membru de onoare al Federației Naționale Japoneze de Soroban.

3 comentarii

 • Felecan Daniela

  02/11/2021 at 20:14

  Bună seara! Am urmărit la televizor o emisiune despre lucrul minunat pe care-l faceți. Respect ? Ma numesc Daniela, Mama a 3 băieți: 12 ; 9 și 7 ani și aş dori foarte mult ca şi ei sa cunoasca și sa practice aceasta metoda . Întrebare mea este dacă faceți cursuri online ? M-aş bucura foarte mult dacă ai primit un răspuns, mai ales pozitiv.

  Va mulțumesc!

  Reply

 • Radu

  17/09/2023 at 15:39

  Este sigur că adulții nu pot învăța această tehnică de calcul ?
  Poate fi folosită ca remediu pentru deficiențe psihice prin învățare ?

  Reply

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *