Vreau să fiu cântăreț! Când voi fi mare vreau să fiu pilot! Eu vreau să fiu o prințesă, ca Elsa. Acestea sunt cuvintele a mii de copii care sunt întrebați ce își doresc să se facă atunci când vor fi mari. Poate a existat o zi în care copilul tău a vorbit de dimineață până...
Cum îi ajutăm pe copii să-și descopere vocația pornind de la pasiunile lor?

Vreau să fiu cântăreț!
Când voi fi mare vreau să fiu pilot!
Eu vreau să fiu o prințesă, ca Elsa.
Acestea sunt cuvintele a mii de copii care sunt întrebați ce își doresc să se facă atunci când vor fi mari. Poate a existat o zi în care copilul tău a vorbit de dimineață până seară despre cum va fi mare și ce minunății va face. Și poate și tu ai fost odată așa, un copil cu visuri mari. Aceste visuri vin din inimă, sunt inspirate din filme, desene animate, cărți sau povești. Unele sunt transformate în realitate, altele rămân doar la stadiul de vis.
De multe ori sunt puse laolaltă meseriile: doctor, IT-ist, inginer, avocat urmate apoi de vorbele: „dacă urmezi una dintre aceste meserii nu vei avea griji în viață”. Copiii ascultă. Ei vor înțelege că una dintre acele meserii reprezintă cu siguranță definiția succesului. Și asta fac mai departe. Își ascultă părinții și trec peste ceea ce își doreau ei cu adevărat. „Doar așa vei avea o viață de succes și vei face bani!”, sună cunoscut?
Viața este însăși o călătorie, iar poteca celor mici începe să se zărească. Ghidarea este importantă. Dar ascultarea dorințelor celor mici este și mai importantă. În acest articol vorbim despre elementele cheie ce țin de îndrumarea copilului către vocația sa: ascultarea, gândirea pozitivă și alegeri făcute din inimă.
Mai mult decât o alegere în carieră – cum să îi ajutăm pe copii să își descopere vocația
Atunci când părinții fac alegeri pentru copiii lor, tind să îi îndrume mai degrabă către ceea ce nu au reușit ei să facă, către ceea ce au văzut că a adus succes în viețile altora, ceea ce e în trend, ce îi sfătuiesc profesorii, etc. Nu iau în considerare neapărat vocea copilului și îi spun „Știu eu ce e bine pentru tine!”.
Părinții vor ce este mai bun pentru copilul lor și acționează din convingerea că dețin informațiile necesare să își orienteze copiii în viață.
Cum pot în schimb să-l ghideze și să-l ajute să-și descopere singur pasiunea?
Iată câteva sugestii de luat în considerare care răspund la întrebarea cum să îi ajutăm pe copii să își descopere vocația:
Pune întrebări serioase și ascultă
Da, sunt mici. Da, încă nu știu tot ce mișcă în lumea mare. Dar, ei simt cel mai bine ce își doresc cu adevărat și deseori ne dau semnale foarte clare. În momentul în care un copil este supărat, spune „Nu mă înțelege nimeni“, în traducere: „Părinții mei nu mă iau în serios și nu mă ascultă“.
Normal că vor atenție, normal că vor afecțiune, dar mai mult de atât își doresc să fie ascultați atunci când este cazul. Atât copiii, cât și adolescenții sunt mult mai des îndrumați decât întrebați despre pasiunile lor. Am pregătit un exercițiu de început pentru tine. Întrebările următoare sunt menite să te ajute să cunoști și să înțelegi mai bine ce-i place celui mic cu adevărat:
- Care este cel mai important lucru pentru tine în acest moment?
- Ce îți place să faci?
- Ți-a atras atenția ceva în ultimul timp?
- Ce ți s-a părut interesant la ultimul joc?
Și lista poate continua… Poți veni chiar tu cu o idee în rubrica de comentarii de mai jos.
Îl poți informa asupra anumitor aspecte. Îi poți facilita întâlnirea cu oameni care au profesia pe care o vizează el sau chiar să petreacă ceva timp alături de cineva care lucrează. Îl poți încuraja și ajuta să-și atingă obiectivele. Dar nu alege în locul lui. Așa că, pune întrebări serioase și ascultă.
Temă pentru acasă:
10% limbaj. 35% tonalitate. 55% limbajul corpului.
Vorbele sunt importante. Dar, nu uităm că înainte ca un copil să poată vorbi despre ceva ce l-a făcut fericit, el doar zâmbește, arată, gesticulează sau dansează. Limbajul corpului este foarte important în comunicarea cu cei mici, deoarece limbajul verbal apare abia în urma celui nonverbal.
Atunci când vorbești cu un copil despre viitoarea sa profesie este important să ai un limbaj nonverbal pozitiv. Adică, să fii deschis cu el, să vadă că ești interesat de ceea ce are de spus, să-l înțelegi și chiar să intri puțin în lumea lui.
Un exemplu este chiar imaginea de mai jos. Acest limbaj transmite încurajare, libertate de exprimare, încredere și înțelegere. O experiență unică păstrată apoi într-o amintire frumoasă.
3, 2, 1 începe o mare călătorie!
Am ascultat. Am experimentat. Ce facem mai departe? Îl pregătim de drum!
Primul pas este susținerea. Gândește-te câți actori, cântăreți, doctori, avocați ș.a.m.d. puteau deveni faimoși dacă primeau mai multă încredere și încurajare din partea părinților? Mulți dintre ei au pornit la drum singuri și au întâlnit critici neconstructive care le-au distrus visurile. Dacă al tău copil are șansa să plece la drum cu un bagaj de încredere, încurajări și multă susținere, există o mare probabilitate ca acesta chiar să aibă succes în viața sa.
Al doilea pas este munca. Atâta timp cât și-a ales ceea ce i-a dictat inima, rămâne doar să muncească pentru a ajunge acolo unde își dorește. Ajută-l să acorde cel puțin una sau două ore pe zi pasiunii, hobby-ului, vocației alese.
Progresele sunt motivante.
Ține cont de dățile în care a reușit să construiască ceva de la zero, zilele în care a finalizat un portret sau zilele în care a reușit să adune pe soroban 10 numere de ordinul unităților, în doar 15 secunde. Monitorizarea acestor reușite este importantă pentru că doar așa îi ajutăm să găsească motivația de a continua și de a lupta pentru visurile lor.
În final, rămâne doar să nu-ți fie frică să-l lași să-și aleagă singur drumul. Suntem conștienți de dificultățile și greutățile prin care cei mici pot trece, dar așa cum am spus la începutul acestui articol: viața însăși este o călătorie. O călătorie cu suișuri și coborâșuri care face parte din ceea ce suntem noi cu adevărat.
Copiii merită să-și trăiască viața pe care și-o doresc.