Jocuri pentru dezvoltarea atenției la copii

De la 5 la 14 ani, durata atenției copiilor se îmbunătățește de zece ori. Acest proces cognitiv este influențat de vârstă, de climatul familial și școlar, de interacțiunea digitală în creștere. Ce putem face este să menținem, în jurul copiilor, o atmosferă pozitivă, să îi încurajăm și să le antrenăm creierul, prin exerciții și jocuri...

De la 5 la 14 ani, durata atenției copiilor se îmbunătățește de zece ori. Acest proces cognitiv este influențat de vârstă, de climatul familial și școlar, de interacțiunea digitală în creștere.

Ce putem face este să menținem, în jurul copiilor, o atmosferă pozitivă, să îi încurajăm și să le antrenăm creierul, prin exerciții și jocuri pentru dezvoltarea atenției.

Cât timp pot fi atenți copiii, în funcție de vârstă

Atenția copiilor între 5 și 14 ani este destul de bine conturată, iar antrenamentul prin jocuri pentru dezvoltarea atenției poate fi de mare ajutor. Totuși, trebuie să ținem cont de particularitățile vârstei lor, atunci când le cerem să fie atenți.

dezvoltarea atenției la copii

  • 5 ani – se pot concentra în jur de 5 minute pe o sarcină și pot participa la o activitate specifică timp de 15 minute. Cu cât activitatea este mai interactivă, cu atât durata atenției poate crește până la 25 de minute. La această vârstă, copiii pot fi atenți vizual și auditiv în același timp. Alternarea învățare-joc este esențială pentru a putea păstra atenția.
  • 6-7 ani – durata atenției voluntare crește de la 5 la 15-20 de minute, iar activitățile de învățare trebuie combinate cu momente mai relaxate.
  • 8-9 ani – copiii se pot concentra între 20-35 de minute. La această vârstă, în funcție de activitate, pot fi integrate momente interactive, discuții, lucrul în echipă. Astfel, atenția lor poate fi susținută de interesul pentru tema la care participă.
  • 10-11 ani – la această vârstă, atenția copiilor devine selectivă, planificată, adaptabilă. Ei se pot concentra voluntar 30-50 de minute. Totuși, atenția le poate fi distrasă foarte ușor și contează foarte mult deprinderile formate la vârstele mai mici.
  • 12-14 ani – pubertatea își pune amprenta pe capacitatea copiilor de a fi atenți și pot apărea tulburări temporare provocate de transformările psihice și emoționale prin care trec pre-adolescenții. Pe de altă parte, dezvoltarea intelectuală și acumularea de cunoștințe îi ajută să își canalizeze interesele și atenția spre hobby-uri și domenii de care se simt atrași.

Durata și stabilitatea atenției se vor dezvolta în următorii ani și vor trebui antrenate constant, prin activități și jocuri pentru dezvoltarea atenției.

Idei de jocuri pentru dezvoltarea atenției copiilor

dezvoltarea atenției la copii

Iată câteva idei de jocuri pentru dezvoltarea atenției, care sunt distractive, dar și benefice dezvoltării cognitive a copiilor.

Ce număr lipsește?

Începi să numeri și, la un moment dat, sari peste un număr sau două, iar copilul trebuie să spună Stop. Apoi, numără el și tu ești atent la numărul care lipsește.

Puzzles

Aceste jocuri de gândire dezvoltă atât răbdarea, concentrarea, cât și atenția copiilor. Poți începe cu puzzle-uri formate din puține piese, pentru ca apoi să crești numărul de piese.

dezvoltarea atenției la copii

Găsește greșelile!

Zaharia Zanzibon este un personaj dintr-o serie de cărți foarte antrenante și distractive, unde un spiriduș încurcă lucrurile în tot felul de situații, iar copilul trebuie să găsească greșelile din imagini.

Găsește diferențele!

Pe net găsești fișe de acest fel; copiilor de vârstă școlară le face mare plăcere să descopere diferențele între două imagini.

Descurcă-ți limba!

Jocurile de dicție îi vor ajuta pe copii nu doar să învețe să pronunțe corect, dar și să fie atenți și să se concentreze:

  • Șase sași în șase saci
  • Capac cu cupă cu capac
  • O babă bălană mănâncă o banană babană
  • Șapte sape late peste șapte sate

Simon spune…

Dai comenzi rapide și succesive, precum: pune mâna dreaptă la genunchiul stâng, sari de 3 ori într-un picior și o dată pe ambele picioare.

Jocul Marocco

Jocul cu bețișoare al copilăriei noastre dezvoltă nu doar dexteritatea, ci și atenția.

Jocul Tangram

Joc de logică, unde diferite figuri geometrice trebuie potrivite pe o foaie, care ne arată doar umbra figurinei finale.

Calcul rapid

Se organizează mai ales la cursuri pentru dezvoltarea gândirii. Poți exersa și acasă sau în timpul călătoriilor.

Atunci când antrenăm copiii în jocuri pentru dezvoltarea atenției, exersăm și celelalte procese cognitive precum memoria, gândirea logică, viteza de reacție, spiritul de observație, limbajul.

Atenția și interacțiunea digitală

dezvoltarea atenției la copii

Nativi digitali, copiii cu vârste între 5 și 14 ani s-au născut în plină revoluție digitală. Cei mai mulți dintre ei au avut prima interacțiune cu ecranele digitale încă din copilăria mică. Astfel, relația lor cu dispozitivele digitale și cu tehnologia este naturală și intuitivă.

Copiii sunt înconjurați de tehnologie în casă, îi văd pe adulți folosind tehnologia pentru scopuri utile în viața de zi cu zi și vor să îi imite.

Învățarea online, jocurile video, vizionarea unor conținuturi și căutarea de informații pe internet fac parte integrantă din viața copiilor noștri, fie că vrem sau nu. Aceste activități nu sunt nocive ca atare, chiar vin cu anumite beneficii cognitive, precum învățarea mai rapidă a limbii engleze sau o viteză de reacție mai mare, abilități vizual-spațiale mai bune. Procesele neuronale și cele cognitive sunt stimulate de această interacțiune.

Totuși, utilizată în exces și fără control parental, interacțiunea digitală devine nocivă și afectează sănătatea fizică și mentală a copiilor.

Atenția este unul din procesele cognitive cele mai afectate de interacțiunea digitală. Poate părea paradoxal, pentru că atunci când joacă jocuri video sau urmăresc conținuturi pe internet, copiii trebuie să fie foarte atenți, să se concentreze, să reacționeze rapid.

Cu toate acestea, pericolul vine tocmai din supra-stimularea creierului în timpul interacțiunii digitale, în comparație cu interacțiunea fizică.

Consecința este că interacțiunea fizică și stimulii din viața reală devin insuficienți. Copiii se plictisesc și devin neatenți la sarcinile obișnuite, superficiali și lipsiți de răbdare, pentru că în lumea virtuală totul se petrece mult mai rapid.

De aceea, trebuie să căutăm modalități atractive de a stimula dezvoltarea creierului copiilor și în afara interacțiunii digitale. Pot fi simple jocuri pentru dezvoltarea atenției sau activități de antrenament mental, precum sorobanul și aritmetica mentală japoneză, cititul rapid sau matematica distractivă.

dezvoltarea atenției la copii

Copii mai eficienți, cu jocuri pentru dezvoltarea atenției

Așadar, între 5 și 14 ani, atenția copiilor și puterea lor de concentrare crește odată cu vârsta, în mod natural. Pe de altă parte, interacțiunea digitală prelungită, volumul tot mai mare de informații și cunoștințe, transformările pubertății, pot avea ca efecte o atenție deficitară a copiilor.

De aceea, această capacitate cognitivă trebuie exersată, prin jocuri pentru dezvoltarea atenției și prin participarea la cursuri pentru dezvoltarea gândirii. La fel de important pentru dezvoltarea atenției la copii este să le asigurăm acestora un mediu pozitiv și plăcut de învățare, atât acasă cât și la școală.

Exersarea atenției are impact și asupra dezvoltării altor procese cognitive precum memoria, limbajul, învățarea și creativitatea. Astfel, copiii mai atenți vor putea avea rezultate mai bune la școală, vor învăța mai rapid noțiuni noi, vor fi mai eficienți și vor avea mai mult timp pentru joacă și activități extrașcolare.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *