Antonia Popescu Burchi câștiga Marele Premiu, Champion of the Champions

La Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală pentru copii, Campioana Campionilor este Antonia Popescu Burchi. Antonia Popescu Burchi, are 10 ani, este în clasa a V-a, la Școala Deutsche Schule Bukarest. Antonia este un copil care muncește foarte mult, este foarte ambițioasă să aibă cele mai bune rezultate și are încredere în ea. Pentru școală și...

La Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală pentru copii, Campioana Campionilor este Antonia Popescu Burchi.

Antonia Popescu Burchi, are 10 ani, este în clasa a V-a, la Școala Deutsche Schule Bukarest. Antonia este un copil care muncește foarte mult, este foarte ambițioasă să aibă cele mai bune rezultate și are încredere în ea. Pentru școală și pentru alte cursuri, se pregătește foarte mult pentru că vrea să obțină locul I.

Așa se descrie, pe scurt, Antonia, fetița care a câștigat anul acesta Marele Premiu, Champion of the Champions, la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală Horus, Categoria copii 10-11 ani, din Dubai.

Antonia, care a impresionat prin agerimea minții și perfecțiunea calculelor mentale, urmează cursuri de soroban și aritmetică mentală japoneză la Centrul Educațional Japonez Nomin Jyuku, centru de performanță în soroban și aritmetică mentală japoneză.

Dragă Antonia, felicitări pentru marele premiu, Champion of the Champions, câștigat la Olimpiada din Dubai! Suntem foarte mândri că tu, o fetiță din România, ai reușit să fi cea mai bună dintre cei mai buni, într-o competiție internațională în care excelează de obicei copiii din Asia, mult mai obișnuiți cu metoda calculelor mentale.
Povestește-ne cum a fost la competiție în Dubai. Ce ai simțit când ai intrat în sala de concurs?

Cu o zi înainte de competiție am exersat atât soroban, cât și anzan, apoi am dormit devreme, să fiu odihnită a doua zi. Am mai repetat puțin și în ziua examenului, să fiu sigură că o să fac totul bine.

Când am intrat în sală am avut mari emoții. Știam că vor participa concurenți din Arabia Saudită și din Egipt, care, din câte am auzit sunt foarte bine pregătiți. În momentul în care m-am așezat pe scaun îmi era teamă, iar inima a început să îmi bată foarte repede. S-au împărțit fișele. Apoi, când am văzut că apare pe un ecran mare numărătoarea 3, 2, 1, am inspirat adânc și am început să calculez repede toate exercițiile, fără să mă opresc. Le-am rezolvat atât de repede încât am avut timp să le refac pe cele mai dificile, pentru a verifica dacă sunt corecte. Și erau corecte.

olimpiada internationala de aritmetica mentala

Sunt competiții, în diferite discipline sportive, unde concurenții știu dacă au câștigat sau nu înainte de ceremonia de premiere, pe baza punctelor acumulate. La acest concurs nu a fost așa. Premiul cel mare s-a anunțat ultimul, iar tu nu ai știut până la final dacă ai câștigat. Cum a fost așteptarea rezultatelor și anunțarea câștigătorilor?

Partea mea favorită a fost când au anunțat câștigătorii. Au mai participat și alți copii din România, de la alte centre, și, de fiecare dată când spuneau România, eu mă ridicam de pe scaun. Și nu eram eu cea care câștiga. Erau tot copii români și mă bucuram pentru ei, dar aveam și regretul că nu eram eu.

Apoi, cu cinci minute înainte să anunțe câștigătorul cel mare, Champion of the Champions, eu am vrut să plec. Mi-am pus rucsacul în spate gândindu-mă că dacă până în acel moment nu m-au strigat, nu mai aveam șanse să câștig. Iar când au anunțat câștigătorul, Champion of the Champions – România, și au spus fix numărul meu, 56, nu mi-a venit să cred. Am fost foarte bucuroasă și sunt foarte mândră de mine că am câștigat.

Sunt mulți copii care vor auzi povestea ta și pe care, cu siguranță, îi vei însufleți să fie conștiincioși, perseverenți și să aibă răbdare că rezultatele vin chiar atunci când te aștepți mai puțin. Și care vor fi curioși să afle cum ai ajuns la cursurile de soroban și aritmetică mentală de la Centrul Educațional Japonez Nomin Jyuku.

Mama a descoperit această metodă, acum 3 ani. Am început cursurile împreună cu verișoara mea, Chiara. După un an de zile, verișoara mea a renunțat, însă eu am urmat cursurile în continuare. Mie mi-a plăcut metoda de calcul, faptul că la ore învățăm să calculăm prin diferite jocuri, și am repetat în fiecare zi. Mi-a plăcut și ideea de a calcula pe numărătoarea japoneză, pe soroban, pentru ca apoi să îți imaginezi sorobanul și să faci anzan, calcule pe sorobanul imaginar.
Acum, văzând reușita mea, Chiara, verișoara mea, s-a reînscris la cursurile de Soroban.

olimpiada internationala de aritmetica mentala

Au fost și momente mai grele când te-ai gândit să renunți la soroban?

Da. La primul examen, la nivelul 9. Am recapitulat toată noaptea, am refăcut toate fișele și fiind obosită, am vrut să renunț. Apoi, mi-am zis că, dacă tot am luat toate fișele la rând, atunci mai bine să merg la examen. Am luat examenul și atunci am decis să merg mai departe.

Dacă ai luat decizia să continui studiul sorobanului, înseamnă cât ți-ai dat seama că te și ajută. La ce este folositor sorobanul?

Sorobanul și anzanul mă ajută să memorez lucrurile mai repede și mai bine. La matematică mă ajută, mai ales la școală, să fac problemele și exercițiile repede și corect, să fiu cea mai bună. Să am încredere în mine, chiar în momentele grele, să nu mă las.

Cum te-ai descurcat la școală, la matematică, având în vedere că sunt formule diferite de calcul la soroban față de metoda care se învață la școală?

La școală mi-am făcut două caiete, unul pentru ce învăț la școală, ce facem în clasă, și unul pentru teme. În cel de teme, de exemplu la înmulțiri, la împărțiri și la adunări, fac anzan. Mi se pare mai ușoară metoda de anzan față de metoda pe care o învățăm la școală.

Spune-ne despre pasiunile tale și despre ce profesie îți dorești să urmezi.

Aș vrea să fiu medic, chirurg. Mi se pare o meserie interesantă și mă bucur că pot ajuta oamenii.

În afară de soroban, îmi place să cânt la pian, să dansez, să schiez, să fac echitație și îmi plac limbile străine, germană, chineză și engleză. Și cultura coreeană. Am descoperit-o la un festival. Am început să ascult muzica lor de când aveam 8 ani, iar prima trupă care mi-a plăcut a fost BTS.

Am aflat că îți mai place și să călătorești și că ți-ai dorit mult să ajungi în Dubai. Dacă ar fi să faci un top a ceea ce ți-a plăcut în Dubai, dincolo de concurs și bucuria pe care ți-a adus-o, ce ai pune pe primele locuri?

Pe primul loc ar fi deșertul, pentru că am mers pe dune cu mașina. Am făcut și niște poze foarte frumoase, am mers cu cămila. Am văzut dansuri tradiționale arăbești, am mâncat mâncarea lor și a fost foarte bună. Pe locul doi este Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume. De acolo am luat suveniruri pentru familia mea și mi-a plăcut foarte mult. Apoi, la Aquarium, era tare frumos pentru că avea un tunel și puteai să te uiți pe sub el, să vezi rechini și pisici de mare. Am vizitat și Underwater Zoo, cu crocodili și am și făcut o poză frumoasă cu o pisică de mare care zâmbea.

Ce crezi că ar trebui să facă un copil să fie la fel de bun ca tine la soroban?

Să repete în fiecare zi. Să nu își piardă speranța și să fie sigur pe el. Pe mine asta m-a ajutat la olimpiadă, chiar dacă am avut emoții foarte mari. Am câștigat cel mai important premiu și sunt foarte mândră de mine.

Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală pentru copii, Dubai

 

Preluări în presă despre câștigătorii la Olimpiada Internațională de Soroban și Aritmetică Mentală Japoneză:

Antonia Popescu Burchi, campionul absolut de aritmetică mentală, la Olimpiada din Dubai – ȘtirileProtv.ro.

O tânără româncă a fost desemnată campioană mondială la aritmetică mentală. Imnul României s-a auzit săptămâna trecută în Dubai – Kudika.ro.

O româncă, campioană mondială la aritmetică mentală – A7tv.ro.

Școala unde învață Antonia, Deutsche Schule Bukarest, face anunțul câștigării premiului – LinkedIN.

Locul I, campionul absolut la aritmetică mentală – Alistmagazine.ro

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *