Interviu cu un părinte despre efectele sorobanului asupra dezvoltării copiilor

Beatrice Știrbu-Teofănescu: „Pentru a obține rezultate bune, un copil trebuie să exerseze zilnic și să aibă dorința de a se autodepăși. “  Am făcut cunoștință cu Beatrice Știrbu-Teofănescu, mama cursantului nostru Theodor Marcu, așa cum cunosc majoritatea părinților, la telefon. Îmi amintesc și acum apelul primit, în care mămica îmi spunea că își dorește pentru...

Beatrice Știrbu-Teofănescu: „Pentru a obține rezultate bune, un copil trebuie să exerseze zilnic și să aibă dorința de a se autodepăși. “

 Am făcut cunoștință cu Beatrice Știrbu-Teofănescu, mama cursantului nostru Theodor Marcu, așa cum cunosc majoritatea părinților, la telefon. Îmi amintesc și acum apelul primit, în care mămica îmi spunea că își dorește pentru fiul ei de numai patru ani, o activitate care să-i antreneze mintea foarte agera pentru varsta lui. M-a impresionat întotdeauna cu calmul, răbdarea și iubirea cu care îl înconjoara pe fiul ei, dar și modestia, eleganța și admirația cu care vorbește despre centrul nostru.

Doamna Beatrice Știrbu-Teofănescu a avut amabilitatea să îmi acorde un interviu în care a vorbit despre performanțele excepționale la soroban și aritmetică mentală pe care le are fiul ei, Theodor, la numai 8 ani. Nu în ultimul rând, a povestit despre eroii, visurile și activitățile băiețelului care a reușit să impresioneze juriul emisiunii „Românii au talent” și să câștige Online Abacus Olympiad 2020 din India.

Cine este Theodor Marcu?efectele sorobanului asupra dezvoltarii copiilor

Theodor este un băiețel de 8 ani, deosebit de curios, vorbăreț și interesat să descopere lumea din jur. Aceste caracteristici îl fac să privească lumea prin ochi de copil, să pună întrebări multe și să încerce să înțeleagă și să se integreze. L-am întrebat cum vede el lumea din jur. Răspunsul lui a fost ca lumea este frumoasă, dar că și-ar dori să o facă mai bună, ca toți oamenii să fie fericiți. El se descrie ca fiind un copil fericit căruia îi place să se joace și să învețe, dar uneori este și supărat, ca atunci când a trebuit să stea în casă, întrucât adoră să exploreze. Uneori, se simte singur, dar uită de acest lucru când citește, face experimente sau cântă.

Ce pasiuni are Theodor?

Theodor spune că îi place să facă anzan, să lucreze la soroban, să picteze, să facă experimente, să cânte la pian și vioară și să citească. Școala l-a făcut să descopere și plăcerea de a scrie și își imaginează aventuri pe care le pune pe hârtie. Joaca îi place, de asemenea, foarte mult și, de cele mai multe ori, jucându-se, a învățat multe lucruri.

efectele sorobanului asupra dezvoltarii copiilor

Care sunt eroii lui?

Din literatura pentru copii îi place de micuțul Nicolas (personaj al scriitorului Rene Goscinny), Axel din O călătorie spre centrul pământului de Jules Verne, Remi din Singur pe lume. Din filmele de desene animate, Theo îi place foarte mult pe Asterix din seria Asterix și Obelix și pe Tom și Jerry.

Ce personalități l-au impresionat până acum cel mai mult?

 

Theodor visează să fie ca Ștefan cel Mare, pentru că a câștigat foarte multe bătălii și nu a pierdut decât două, însă și alte personalități l-au impresionat foarte mult. Dintre aceștia pot aminti: Vlad Țepeș, Beethoven, Mozart, Gustave Eiffel, Constantin Brâncuși, regele Carol I al României, Iulius Cezar, Albert Einstein, Isaac Newton, Antoni Gaudi, etc.

Cum se desfășoară o zi obișnuită din viața lui?

O zi din viața lui Theo cuprinde unele activități (soroban, anzan, pian, vioară, citit) pe care le face în fiecare zi și altele (pictură, scris, experimente, gătit, etc. ) pe care le face atunci când își dorește acest lucru și foarte multă joacă. De asemenea, îi place să se plimbe cu mama lui și să discute despre diverse lucruri, pornind de la cele mai banale, cotidiene, până la chestiuni legate de mitologie, religie, viața.

„Cursurile de soroban și aritmetică mentală l-au ajutat foarte mult pe Theodor în ceea ce privește concentrarea, răbdarea, dezvoltarea imaginației și în viteza de gândire. […] Această metodă este minunată pentru copii, iar dezvoltarea acestora este incredibilă.” Beatrice Marcu

Cum ați descoperit cursurile centrului Nomin Jyuku? De ce Soroban și nu alte cursuri- Ce nevoi de dezvoltare ați observat că are Theodor?

Am descoperit Centrul Nomin Jyuku pe internet, când Theo avea 4 ani și jumătate. Căutam o activitate adecvată pentru Theo. Atunci, Theo era pasionat de cifre și știa să numere până la 10000, dar se plictisea foarte repede și își dorea mereu altceva. Găsind informații despre Centrul Nomin Jyuku, am sunat. Prima noastră discuție m-a impresionat profund. Vocea caldă, dăruirea și iubirea pentru copii, alături de argumentele pentru această metodă au fost cele care m-au convins pe deplin că este ceea ce îi trebuie lui Theo. Și, acum, după trei ani de când Theo a început cursurile la Centrul Nomin Jyuku, pot spune că, într-adevăr, această metodă este minunată pentru copii, iar efectele sorobanului asupra dezvoltării copiilor sunt incredibile .

Cum îl ajută pe Theodor cursurile de soroban și aritmetică mentală?

efectele sorobanului asupra dezvoltarii copiilor

Cursurile de soroban și aritmetică mentală l-au ajutat foarte mult pe Theodor în ceea ce privește concentrarea, răbdarea, dezvoltarea imaginației și în viteza de gândire. De asemenea, lui îi place să încerce să se autodepășească și i-a crescut încrederea în sine. În plus, rezultatele pe care le-a obținut l-au făcut să fie admirat de copii, să își facă mai ușor prieteni și să nu se mai simtă singur. Theodor iubește „familia” lui de la Centrul Nomin Jyuku.

Ce îi place la cursurile de soroban?

L-am întrebat pe Theodor ce îi place la cursurile de soroban. Răspunsul lui a fost: „Îmi place să lucrez, îmi place să concurez cu ceilalți copii și îmi place că ne jucăm împreună după fiecare oră. Copiii de la centru sunt prietenii mei! O iubesc pe Nomin!”.

Theodor este primul copil care a ajuns la penultimul nivel de soroban, unde se fac calcule mentale cu numere de sute de milioane. El a efectuat, în minte, 100 de exerciții de adunare, scădere, înmulțire și împărțire în doar patru minute.

Care sunt performanțele lui la soroban? Cum le-a obținut?

 Theodor, exersând zilnic, este primul copil care la vârsta de 8 ani, a ajuns la penultimul nivel de soroban. La acest nivel se calculează prin adunare, scădere, înmulțire și împărțire, cu numere de sute de milioane; a luat trei din patru examene la Anzan, unde Theodor a efectuat, în minte, 100 de exerciții de adunare, scădere, înmulțire și împărțire în doar patru minute! De asemenea, a participat la emisiunea „Românii au talent”, sezonul 10 și a obținut un golden buzz de la Andi Moisescu, iar în finală s-a situat pe locul 5. A participat la Internațional Online Abacus Olympiad 2020, season 2, în India, în statul Kerala și a câștigat locul I la categoria 3, la una dintre cele mai grele categorii. Aceste rezultate au fost posibile printr-o muncă susținută și ambiția de a demonstra că, deși e încă mic, poate obține rezultate foarte frumoase.

 

Ce ar trebui să facă un copil ca să aibă rezultate la fel de bune ca el?

 Thomas Alva Edison spunea că „geniul reprezintă 1% inspirație și 99% transpirație”. Pentru a obține rezultate bune, un copil trebuie să exerseze zilnic și să aibă dorința de a se autodepăși. Rezultatele, chiar dacă nu apar imediat, aduc cu ele satisfacții nebănuite și efortul susținut dezvoltă copii într-un mod extraordinar pentru viață.

efectele sorobanului asupra dezvoltarii copiilor

Theodor Marcu visează să unească toate continentele, iar oamenii să trăiască în armonie.

Ce visează el să devină?

Theodor își dorește să facă „toate meseriile”, întrucât, deocamdată nu s-a hotărât ce va fi. Activitățile care îl pasionează sunt foarte variate și trec de la știință până la muzică, de la matematică la literatură.

Ce îl face fericit pe Theodor Marcu?

Theodor este fericit că are mulți prieteni, că poate râde cu ei, că se poate juca cu aceștia. Se simte fericit când poate să se exprime așa cum este el, când face calcule mentale japoneze „anzan”, când compune muzică, când scrie despre aventuri alături de persoanele dragi, când poate da frâu liber imaginației sale.

efectele sorobanului asupra dezvoltarii copiilor

Cum arată lumea la care visează?

Theodor își imaginează lumea în care va trăi când va fi mare ca fiind una foarte frumoasă, plină de descoperiri impresionante cum ar fi teleportarea, călătoria în timp, cu oameni care să trăiască în armonie și bucurie, cu foarte mulți copaci și plină de flori, să poată să transpună în realitate ceea ce își imaginează el în jocurile sale, să poată să ajungă să construiască clădiri pe care le-a clădit în miniatură din piese lego, să fie o lume fără boli, să fie o lume cu mulți copii și adulți. Visează să poată să mărească suprafața uscatului prin „construirea” de insule și să mărească suprafața continentelor astfel încât acestea să ajungă să se unească între ele.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *