Nu am timp să-mi fac tema! Am uitat că azi aveam înot și oră de soroban! Sună familiar, nu? Aceste situații sunt din ce în ce mai întâlnite în rândul copiilor. Este ceva perfect normal. Cu timpul, cei mici cresc și devin oameni mari, iar sacul responsabilităților și al activităților se mărește în fiecare zi....
Managementul timpului pe înțelesul copiilor
Nu am timp să-mi fac tema!
Am uitat că azi aveam înot și oră de soroban!
Sună familiar, nu? Aceste situații sunt din ce în ce mai întâlnite în rândul copiilor. Este ceva perfect normal. Cu timpul, cei mici cresc și devin oameni mari, iar sacul responsabilităților și al activităților se mărește în fiecare zi. Un lucru-i cert, nu-i ușor să fii copil. Orice început de drum este greu de înțeles, de aceea ajutorul venit din partea părinților contează. O organizare bună a timpului poate forma copilul într-o persoană matură, independentă, care poate lua decizii pe cont propriu, fie că acestea sunt: „Desenul animat la care mă voi uita astăzi este …” sau „Îi voi spune mamei că nu știu să-mi fac tema la matematică.”.
Copiii sunt foarte receptivi atunci când sunt puși față în față cu informațiile noi. Ei sunt capabili să deprindă obiceiuri noi foarte rapid, datorită nivelului ridicat de flexibilitate cognitivă și al entuziasmului. Întreaga lor persoană tinde să preia tot ceea ce vede în jur. Chiar și așa, ei nu trebuie să fie încărcați cu prea multă informație, pentru că înainte de toate și ei, la fel ca adulții, pot avea frustrări, stări de agitație sau plictiseală. Mulți dintre copii văd organizarea temelor ca pe o provocare, alții o văd ca pe ceva foarte simplu. De înțeles este că fiecare copil are ritmul său de învățare, iar organizarea timpului, cât și a programului, trebuie personalizate după ritmul fiecăruia.
Acum că am înțeles de ce este atât de importantă organizarea timpului, putem să ne concentrăm atenția pe practicile ce pot fi puse în aplicare chiar de astăzi.
Priorități de pus la punct în calendarul magic
Organizarea timpului nu doar că ajută la o dezvoltare armonioasă, dar este esențială pentru un viitor strălucit. Propunem să o numim super putere. O abilitate importantă în viața lor, care îi poate aduce mai aproape de succes.
Calendarul magic
Este important ca cel mic să aibă o idee de ansamblu a ceea ce va face în următoarele zile. Ce activități urmează să aibă, cum arată orarul său, când sunt stabilite vacanțele mult așteptate și chiar zilele de naștere la care urmează să participe. Copiii au nevoie de experiențe semnificative pentru a înțelege mai bine organizarea timpului. Cele mai bune exemple sunt chiar stabilirea orei de culcare, a micului dejun sau a cursurilor extrașcolare. Cu timpul vor deveni mai receptivi în privința diverselor activități și vor avea o înțelegere mai clară a responsabilităților și a activităților pe care le au.
Calendarul Magic trebuie să fie cât mai colorat, atractiv și să nu uităm de personalizat.
- Dacă al tău copil îndrăgește un anumit super-erou, personaj din desene animate sau din jocuri video, folosește stickere cu acel personaj.
- Folosește culorile sale preferate.
- Colorați și decorați împreună calendarul.
- Stabiliți împreună activitățile ce urmează.
Faptul că îl vei include de la început în această activitate, va înțelege că părerea sa contează.
Pe lângă faptul că, rutina îi face să se simtă în siguranță, imaginează-ți cât de mult va însemna pentru el faptul că va începe acest proces alături de tine. Copilul va căpăta încredere în sine, va integra cu ușurință rutina și va înțelege mult mai bine beneficiile Calendarului Magic.
Dacă deja ai decis împreună cu copilul tău cu ce personaje vor fi stickerele de pe calendar, urmează încă un pas important în planificarea activităților și a timpului său, marcarea zilelor importante pentru cel mic în calendar. Pentru a-l face cât mai atrăgător, nu o să trecem prima dată orele de studiu care nu-i plac. Vom începe marcarea zilelor de naștere, a petrecerilor din timpul anului, zile pe care cel mic le așteaptă cu nerăbdare. Apoi orele de studiu, activitățile de zi cu zi, etc. O minunată activitate de făcut sâmbătă seara împreună înainte de culcare. Prea mult nu durează, dar de contat, contează enorm pentru dezvoltarea copilului tău.
Exerciții de răbdare și concentrare
În timpul lecțiilor de la școală pot apărea obstacole pe care părinții le pot sau nu observa. Printre acestea se numără: lipsa atenției, a concentrării, a bunei dispoziții și a motivației. Important este să nu fie trecute cu vederea de către părinți. Este nevoie de câțiva pași simpli pentru a fi înlăturate cu ușurință, printre aceștia se numără și: folosirea unui timer în timpul rezolvării temelor sau cursurile de soroban și aritmetică mentală japoneză.
Timerul, eroul din poveste. Atunci când își fac temele ajută-l să se concentreze doar la acea activitate prin setarea unui timp de lucru și a unei pauze bine recompensate. În momentul în care copilul știe că are un anumit timp de rezolvat un task, după care urmează o pauză binemeritată, acesta va fi mult mai productiv și eficient în rezolvarea temelor și a exercițiilor.
Cursuri de soroban și aritmetică mentală japoneză. Dezvoltarea copilului tău poate veni și din cursurile care îl învață să calculeze prin metode japoneze. Datorită calculelor și exercițiilor practicate, metoda de calcul cu sorobanul îi va dezvolta armonios copilului tău ambele emisfere cerebrale. Ceea ce înseamnă și stimularea unor abilități precum: răbdarea, atenția și creativitatea.
Iar, atunci când vorbim de aritmetică mentală, ne referim la anzan care dezvoltă cu precădere emisfera dreaptă a creierului. Aici imaginația este cea care dă startul calculelor. Copilul își va antrena creierul prin vizualizarea sorobanului imaginar, unde reușește să rezolve calcule mentale, în timp ce poate recita poezii sau răspunde la întrebări de cultură generală.
Antrenamentul zilnic și rutina sunt la fel de importante ca orele online sau fizice de la centrul nostru educațional de soroban. Abonamentul Ideal garantează performanțe rapide. În măsura în care, Abonamentul de Weekend garantează timp și de soroban, și de distracție. Ce le garantează pe amândouă? Un program neîncărcat, în care copilul tău se poate dezvolta atât la școală, în cadrul activităților extrașcolare, cât și în timpul său liber.
Obiectivele pe termen lung sunt prioritare.
De mici învățăm să visăm, să trăim pentru un anumit scop. În procesul de dezvoltare este esențială stabilirea obiectivelor pe termen lung, pentru că la fel de mult pe cât contează să marchezi una dintre zilele importante pe calendar, la fel de mult contează și stabilirea obiectivelor și posibilelor rezultate din viitor. Dacă copilul tău își dorește să fie campion la soroban, ajută-l să-și seteze obiectivele de reușită pe calendarul său personalizat.
Procesul de învățare este cel mai bun prieten al rezultatelor mărețe.
Obiectivele setate pe o perioadă foarte lungă de timp necesită multă răbdare. Spunem „nu” presiunii de timp și încurajăm copilul să înainteze în ritmul său. Cu toate că, răbdarea nu este întotdeauna punctul forte al copiilor, aceasta poate fi recompensată după stabilirea unor etape scurte ale obiectivelor. Copiii au nevoie să fie răsplătiți din ce în ce mai des în timpul proceselor de învățare, fie la școală, fie la lecții de dans sau alte cursuri care le dezvoltă abilitățile.
Printre obiectivele stabilite pe termen lung pot fi și cele care includ sorobanul. Cursurile noastre au câte 12 ședințe fiecare și au loc săptămânal timp de 3 luni de zile.
Performanțele copiilor se văd atât în rezultatele lor la olimpiade, concursuri și emisiuni televizate, cât și în succesul școlar la toate materiile sau organizarea facilă a activităților zilnice.