Ce rol joacă sorobanul japonez în viața copiilor

Sorobanul japonez este o numărătoare veche apărută în urmă cu 600 de ani în scopul facilitării schimburilor comerciale. În anii 30 ai secolului trecut, japonezii au simplificat sorobanul și au început să îl folosească pentru îmbunătățirea capacităților mentale și intelectuale ale copiilor și ale vârstnicilor. Așa au apărut școlile de soroban, numite jyuku, purtând și...

Sorobanul japonez este o numărătoare veche apărută în urmă cu 600 de ani în scopul facilitării schimburilor comerciale. În anii 30 ai secolului trecut, japonezii au simplificat sorobanul și au început să îl folosească pentru îmbunătățirea capacităților mentale și intelectuale ale copiilor și ale vârstnicilor. Așa au apărut școlile de soroban, numite jyuku, purtând și numele marelui maestru al școlii.

Foarte mulți copii japonezi, mai ales cei cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, studiază și astăzi sorobanul japonez și aritmetica mentală ca metodă alternativă de calcul, utilă pentru dezvoltarea creierului.

Super-puterea sorobanului japonez

În România, sorobanul japonez se studiază începând din anul 2015, la Centrul Educațional Japonez Nomin Jyuku. Peste 5500 de copii au învățat metoda de calcul până acum. Unii dintre acești copii au rezultate spectaculoase nu numai la școală, ci și la concursuri de talente și olimpiade internaționale de soroban și aritmetică mentală.

sorobanul japonez

Aritmetica mentală este etapa mai avansată de studiu al sorobanului japonez. Este denumită “anzan” și presupune reprezentarea mentală a sorobanului japonez și efectuarea de calcule „în minte” pe sorobanul imaginar.

Algoritmii de calcul diferiți de cei din matematica tradițională fac ca modul de calcul să fie mult mai rapid, iar copiii să fie entuziasmați de rapiditatea cu care reușesc să calculeze. Astfel, ei simt cum capătă o adevărată super-putere față de ceilalți colegi și încep să îndrăgească matematica. Totodată, copiii care studiază sorobanul japonez sunt mai încrezători în ei înșiși, progresează mai rapid la toate materiile, sunt mai eficienți și mai ordonați în viața de zi cu zi.

10 beneficii ale sorobanului japonez, pentru copii de nota 10

Iată, pe scurt, avantajele pe care le au copiii care învață metoda de calcul cu sorobanul japonez și cum susține această metodă de învățare dezvoltarea copiilor:

  1. Răbdare – chiar dacă nativii digitali sunt greu de stăpânit, această metodă captivantă îi va cuceri prin noutate și îi va ajuta să își exerseze răbdarea și să fie mai calmi.
  2. Atenție – copiii trebuie să fie atenți pentru a progresa în învățarea metodei, iar acest proces al gândirii odată dezvoltat, își va arăta efectele și în alte situații de învățare, dar și în viața de zi cu zi.
  3. Concentrare – știm că puterea de concentrare, ca și atenția, sunt diminuate din cauza interacțiunii digitale prelungite, iar copiii sunt primii afectați, deși nu își dau seama; studiul sorobanului japonez îi pune pe copii în situația de a fi concentrați pentru rezolvarea rapidă și corectă a exercițiilor.
  4. Memorie – mulți copii se confruntă cu lipsa capacității de a memora cantitatea de multe ori prea mare de informații ce trebuie reproduse la diferite materii școlare. Învățarea calculului cu sorobanul îi ajută pe copii să rețină mai rapid informația, prin concentrare și atenție sporită.
  5. Viteză de calcul – algoritmii pe care îi învață copiii care studiază metoda de calcul cu sorobanul îi ajută să calculeze mai rapid și să citească într-un ritm mai alert.
  6. Imaginație – atunci când își reprezintă mental sorobanul, copiii își dezvoltă imaginația și creativitatea.
  7. Autodisciplină și organizare – pentru a progresa, copiii trebuie să exerseze zilnic câte 15 minute; în timp, ei învață singuri să își organizeze programul, astfel încât să aibă timp și pentru exersarea sorobanului și pentru teme și pentru joacă.
  8. Motivație pentru învățare – practicarea sorobanului japonez duce la dezvoltarea proceselor gândirii – atenție, concentrare, memorie, acesta fiind un beneficiu major pentru învățare. Copiii care studiază sorobanul și calculele mentale rețin ușor informațiile predate la școală, se concentrează mai bine la teme și nu mai consideră școala o corvoadă.
  9. Rezultate mai bune la școală – obișnuința de a fi atenți și concentrați va determina învățarea rapidă și o viteză de memorare sporită, iar exersarea calculelor pe soroban îi va ajuta pe copii să efectueze calcule cu rapiditate și la școală. Astfel, ei vor obține rezultate mai bune la învățătură, iar progresul lor va fi remarcat de profesori.
  10. Încredere în sine – copiii capătă curaj și încredere în ei înșiși când își dau seama că pot calcula mai rapid.

Dacă ai un copil care iubește cifrele și îi place să calculeze sau care, dimpotrivă, crezi că are dificultăți la matematică, memorează mai greu sau nu se poate concentra, îl poți antrena acasă, zilnic, prin sesiuni de 10-15 minute de calcule rapide, simple, înainte să înceapă să își facă temele.

De asemenea, poți contacta Centrul Educațional Japonez Nomin Jyuku pentru detalii legate de cursurile de soroban și aritmetică mentală.

Sorobanul japonez dezvoltă încrederea copiilor

sorobanul japonez

Creierul copiilor este ca un burete care absoarbe rapid foarte multe informații și care, cu cât este mai antrenat cu atât va deveni mai performant. Pe de altă parte, copiii sunt curioși să învețe lucruri noi, dar și să își dovedească abilitățile speciale în fața altor copii, a adulților și chiar față de ei înșiși. Iar atunci când reușesc prin propriile forțe, copiii capătă încredere în sine, devin curajoși și, în timp, autonomi și independenți.

Învățarea calculelor pe sorobanul japonez este una dintre metodele care ajută la dezvoltarea proceselor gândirii copiilor, dar și la dobândirea unor competențe sociale pentru viitor.

Astfel, experții în neuroștiințe asociază învățarea metodei de calcul cu sorobanul japonez și a aritmeticii mentale cu dezvoltarea echilibrată a celor două emisfere cerebrale: emisfera cerebrală dreptă, responsabilă cu creativitatea, curiozitatea, comunicarea și colaborarea, și emisfera cerebrală stângă responsabilă cu atenția și concentrarea, cu gândirea critică și  rezolvarea problemelor. 

De asemenea, în urma învățării metodei japoneze de calcul, copiii devin mai disciplinați, învață să își organizeze timpul și să își planifice mai bine activitățile în timpul zilei.

Abilitățile de planificare și organizare, de management al timpului și de autodisciplină pe care le dobândesc copiii care învață să calculeze pe sorobanul japonez intră în categoria competențelor pentru viitor. Acestea îi vor ajuta pe copii să se integreze mai rapid, ca adulți, în societatea viitorului și să aibă succes atât ca viitori angajați, cât și ca viitori antreprenori.

Un comentariu

  • Elena

    01/02/2022 at 19:04

    Buna seara! Numele meu este Elena,am un baietel de imediat 5 anisori si mi-as dori sa il inscriu la cursul dumneavoastra online. Mi-as dori sa stiu daca putem incepe cat mai curand sau trebuie sa asteptam inceputul unei noi sesiuni. Va multumesc!

    Reply

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *