Copiii iubesc Sărbătorile de iarnă nu doar pentru cadourile pe care le primesc, pentru vacanță și pentru zăpadă. Ceva cu mult mai important și, probabil, greu de explicat de ei în cuvinte este nevoia de a se bucura, de a se simți iubiți și importanți pentru cei din jur, acel sentiment prețios că fac parte...
Ce înseamnă sărbătorile de iarnă pentru copii?

Copiii iubesc Sărbătorile de iarnă nu doar pentru cadourile pe care le primesc, pentru vacanță și pentru zăpadă. Ceva cu mult mai important și, probabil, greu de explicat de ei în cuvinte este nevoia de a se bucura, de a se simți iubiți și importanți pentru cei din jur, acel sentiment prețios că fac parte din familie.
Sărbătorile de iarnă și nevoia de a ne bucura împreună cu copiii
Se întâmplă câteodată, în timpul anului, ca oricât de mult ne-am dori să fim bucuroși și plini de energie, veseli și cu chef de joacă, să nu putem ieși din starea de încordare. Grijile zilnice, oboseala acumulată, prea multe ore de muncă, ne opresc să ne bucurăm și să ne simțim bine, să avem răbdare cu copiii și să le acordăm suficientă atenție.
Iar consecințele sunt negative atât pentru noi, ca părinți, cât și pentru starea emoțională a copiilor. În timp ce noi ne simțim vinovați pentru că ne dorim să le fim aproape, ei nu înțeleg motivele aparentei îndepărtări și ale lipsei noastre de atenție. Astfel, copiii lipsiți de atenția părinților pot ajunge să atragă atenția prin comportamente nedorite, chiar anti-sociale.
În ultimii doi ani, pandemia a făcut ca întreaga omenire să treacă prin momente de frică, panică și tristețe, prin constrângeri și schimbări bruște. Acum, copiii au nevoie mai mult ca oricând să ne simtă aproape de ei, să ne bucurăm împreună de mici cadouri, să ne jucăm și să ne relaxăm.
De aceea, trebuie să ne propunem ca, ori de câte ori putem, mai ales în weekenduri, vacanțe și de sărbătorile de iarnă, să ne reconectăm cu copiii și familia. Pentru copii contează cel mai mult să fim lângă ei, să ne bucurăm împreună, să avem activități comune.
Copiii trebuie să simtă că orice s-ar întâmpla în lume, ei aparțin unui grup, familia lor, care are grijă de ei, îi iubește și îi apreciază așa cum sunt.
Locul emoțiilor este în creier
Dacă ar fi să cercetăm de unde vin emoțiile și de ce avem nevoie toți, dar mai ales copiii, să simțim că aparținem unui grup, atunci trebuie să ne referim la neuroștiințe.
Oamenii de știință implicați în studierea funcțiilor creierului au dezvoltat „teoria celor trei creiere”.
- Creierul reptilian – dezvoltat acum 500 de milioane de ani, este responsabil de frică, lupta pentru supraviețuire și pentru teritoriu, siguranță, este implicat în comportamentul agresiv, dar și în cel ritualic
- Creierul mamalian – apărut odată cu primele mamifere, acum 150 de milioane de ani; aici este localizat sistemul limbic și se formează sentimentele, emoțiile și motivațiile, amintirile și judecățile
- Neocortexul – dezvoltat acum 3 milioane de ani, responsabil de gândirea logică, de rațiune și limbaj, învățare, planificare și abstractizare, luarea deciziilor
Așadar, creierul mamalian, zona în care este localizat sistemul limbic din creier, este responsabil de emoții, motivație și amintiri, nevoia de relaționare și de a trăi în grup, dar și de sistemul olfactiv. Iată cum avem explicația conexiunii dintre senzații, emoții și amintiri. Iar Sărbătorile de iarnă ni le pot furniza pe toate, din plin.
Sentimentele pozitive sau negative, judecățile, valorile noastre se formează și ele în această zonă a creierului, supranumit „creier emoțional”. De aceea, când spunem că „gândim cu inima”, de fapt, acționează mai puternic zona din creier responsabilă cu emoțiile și relațiile.
Studiile psihologului american Abraham Maslow pun emoțiile, nevoia de iubire și de relaționare, de a avea o familie și prieteni, pe a treia treaptă a piramidei celor cinci tipuri de nevoi umane. Astfel, nevoia de a aparține unui grup apare după satisfacerea nevoilor de bază, fiziologice și de siguranță.
Este motivul pentru care spunem că este important pentru copii să fie bine îngrijiți, iubiți și în siguranță pentru a se putea dezvolta. Nevoia cea mai înaltă, de auto-actualizare, atingerea potențialului maxim prin educație, poate fi manifestată doar dacă toate celelalte nevoi sunt îndeplinite.
Sărbătorile de iarnă – activități pentru copii
Iată câteva activități pe care le puteți face împreună cu copiii și semnificația lor pentru ei:
Împodobirea casei și a bradului
Copiii se simt bine acasă, în familie și simt nevoia să exprime această stare de bucurie, prin împodobirea spațiului. Atunci când împodobesc bradul împreună cu părinții, învață noțiuni estetice despre cum să potrivească mărimile și culorile globurilor. Este bine să îi lăsați să se exprime și doar să îi ghidați. Astfel, copiii își dezvoltă creativitatea și capătă încredere în ei înșiși.
Participarea la activitățile casnice înaintea Crăciunului
Copiii se simt importanți pentru familie, atunci când au și ei ceva de făcut, oricât de simplu. Stima lor de sine crește când sunt apreciați, astfel construim încrederea în ei și în ceilalți. Se simt respectați de cei mari și învață să respecte. De asemenea, învață ce înseamnă planificarea, organizarea și munca în echipă. Putem organiza o scurtă întrunire în care să prezentăm ce e de făcut. Astfel, copiii își înțeleg rolul în familie, învață să fie de ajutor și își consolidează relațiile cu cei mari, câștigându-și aprecierea.
Pregătiți turta dulce pentru Moș Crăciun
Este o altă activitate distractivă, pe care, odată ce am organizat-o într-un an, copiii vor vrea să o organizăm an de an, până când vor fi adulți. De această activitate își vor aduce aminte cu plăcere toată viața și poate că o vor duce mai departe în familiile lor, ca pe o tradiție.
Colindele și poeziile de Crăciun
Pot fi fredonate în timpul activităților de pregătire a Crăciunului. Astfel, copiii și le vor aduce aminte și vom crea o atmosferă plăcută în casă. De asemenea, se știe că muzica ajută la dezvoltarea emisferei drepte a creierului, responsabilă de creativitate.
Donațiile pentru alți copii
În fiecare an, mai ales înaintea sărbătorilor de iarnă, copiii pot fi învățați ce înseamnă generozitatea. De exemplu, organizăm în weekend o acțiune de verificare a hainelor și jucăriilor și selectăm împreună ce nu mai poartă și jucării pe care doresc să le doneze altor copii. Apoi, putem cumpăra împreună dulciuri și cărți și putem merge împreună cu mai mulți prieteni să donăm lucrurile.
Moșul și cadourile de sub brad
Până la vârsta școlară sau până când copiii încep să înțeleagă povestea cadourilor ajunse sub brad, putem să păstrăm misterul Moșului. Apoi, pe măsură ce anii trec și ei înțeleg cine pune cadourile, putem transforma misterul în surpriză. Astfel, copiii vor trăi bucuria și veselia în continuare, atunci când găsesc cadouri nebănuite sub brad, chiar dacă vor ști cine le-a pus acolo.
În fiecare familie, chiar în funcție de regiunea în care locuiește și de tradițiile zonei, sunt anumite obiceiuri pe care copiii le urmează cu plăcere.
Ce înseamnă Sărbătorile de iarnă pentru copii
Sărbătorile de iarnă sunt legate chiar de sănătatea psiho-emoțională a copiilor noștri și de felul în care se vor dezvolta ei ca adulți. Dincolo de superficialitatea aparentă a simbolurilor care le înconjoară și de activitățile care ni se par uneori depășite de vremurile moderne, se află chiar nevoia de iubire, de familie, de prietenie și de comunitate. Sărbătorile de iarnă sunt, pentru copii, prilej de amintiri de neuitat și de emoții pozitive pentru toată viața.