Vine vacanța, cu trenul din Franța… Vacanța mare este, fără îndoială, momentul cel mai așteptat al anului… școlar. Astfel, concediul cu părinții, vacanța la bunici, tabăra și alte activități de vară pentru copii încep să ocupe timpul, în locul temelor și al activităților școlare. De ce să organizăm timpul copiilor în vacanță? În timpul vacanțelor,...
Vacanța activă – Activități de vară pentru copii
Vine vacanța, cu trenul din Franța… Vacanța mare este, fără îndoială, momentul cel mai așteptat al anului… școlar. Astfel, concediul cu părinții, vacanța la bunici, tabăra și alte activități de vară pentru copii încep să ocupe timpul, în locul temelor și al activităților școlare.
De ce să organizăm timpul copiilor în vacanță?
În timpul vacanțelor, mulți copii nu vor să facă nimic obligatoriu. Până la un punct, este corect. Trebuie să înțelegem că și cei mici resimt oboseala din timpul școlii și vor să aibă parte de câteva zile de relaxare totală.
În același timp, copiii au nevoie de activități interesante, care să înlocuiască activitatea școlară. Obișnuiți cu ritmul zilnic de la școală, vor ajunge repede să se plictisească, dacă nu fac nimic interesant. Sau, își vor găsi refugiul în lumea virtuală, în jocurile online și pe internet.
De aceea, trebuie să planificăm câteva activități de vară pentru copii, pe lângă concediul pe care îl vom petrece împreună sau vacanța la bunici.
Pe de altă parte, este util să îi învățăm pe copii să își organizeze timpul, chiar și timpul liber. Și să noteze activitățile importante pe o foaie sau în calendarul telefonului mobil. Pentru că, atunci când învață să își gestioneze timpul, copiii dobândesc abilități importante, care le vor folosi și la școală și apoi, în viață.
Cum alegem activitățile de vară pentru copii?
La o simplă căutare pe internet cu sintagma activități de vară pentru copii, vom descoperi nenumărate idei de petrecere a timpului liber, în vacanța de vară. Cum alegem ce se potrivește cu programul nostru, dar și cu dorințele copiilor?
În primul rând, luăm în considerare câteva criterii, cu scopul de a trezi interesul copiilor și dorința de a participa:
- Să fie relaxante
- Să fie potrivite cu aptitudinile copilului
- Să fie distractive
- Să experimenteze ceva nou sau să repete o experiență care i-a bucurat în trecut
- Să învețe ceva util, prin joc
- Să fie interactive
- Timp scurt de deplasare
În al doilea rând, îi implicăm și pe copii, mai ales dacă sunt copii de vârstă școlară. În acest fel, aflăm ce își doresc și eliminăm ce nu își doresc. Participarea la planificarea activităților, le va da copiilor încredere, motivație și sentimentul că sunt liberi să aleagă ce vor să facă în vacanță.
Idei de activități de vară pentru copii
Activitățile de vară pentru copii pot cuprinde excursii de explorare, activități în casă sau în jurul casei, cursuri de vară, activități în parcurile de distracții, activități sportive.
Iată câteva idei de la care puteți porni, pentru a organiza, împreună cu copiii, o vacanță plină de amintiri frumoase.
Cursurile de soroban, pentru copiii pasionați de cifre
Taberele urbane sau cursurile de vară pentru copii sunt foarte apreciate pentru că rezolvă, activ și calitativ, perioada vacanței în care copiii stau acasă. În funcție de aptitudinile și pasiunile copiilor, putem alege pentru ei cursuri organizate de muzee sau cluburi tematice.
Dacă avem un copil pasionat de calcule, cifre, rezolvarea problemelor, atunci, ne orientăm spre cursuri de matematică distractivă, robotică sau dezvoltarea gândirii – șah, go, soroban.
De exemplu, cursurile de soroban și aritmetică mentală le dezvoltă copiilor emisfera cerebrală dreaptă. Cu alte cuvinte, aceste activități stimulează creativitatea, imaginația și capacitatea de a soluționa problemele, în afară șabloanelor pe care le învață la școală. Iar acestea fac parte dintre competențele viitorului.
În perioada 5 iulie – 27 august, Centrul Educațional Japonez Nomin Jyuku organizează cursuri intensive de vară de soroban, la care pot participa copii cu vârste între 5 si 14 ani. Cursurile sunt structurate în module de două săptămâni, pe niveluri de pregătire, de la începători la avansați.
Explorăm împrejurimile
Vacanța este un foarte bun moment de petrecere a timpului în aer liber. În această perioadă, putem organiza, împreună cu alți părinți, activități de grup pentru copii.
La picnic
Picnicul este un bun moment de strângere a relațiilor în grupul de părinți, dar și între copii. Ei își vor organiza activitățile împreună și vor urmări cum colaborează părinții lor. De asemenea, picnicul este locul perfect în care îi învățăm pe copii să ocrotească mediul înconjurător.
În parcul de distracții
În vacanță, putem explora parcurile de distracții în alte zile decât weekendurile aglomerate. S-ar putea chiar să primim reduceri în anumite zile și pentru mai mulți copii.
Turist acasă
Copiii învață la școală despre orașul lor, dar, de puține ori au și timp să îl cunoască. Așadar, vom alege, cu ajutorul lor, câteva obiective turistice pe care să le vizităm. Apoi, facem programul împreună, astfel încât să fie distractiv și să nu îi obosească. Trebuie sa includem neapărat și un popas la o terasă mai specială sau la un restaurant unde își doresc să mănânce.
În excursie, cu trenul (și cu cortul, pentru temerari)
Excursiile cu trenul îi fascinează pe copii. Vom pregăti călătoria împreună, de la organizarea rucsacului până la program, atracțiile turistice pe care le vizităm și traseul turistic. Iar pentru copiii mai mari și părinții temerari, o excursie cu cortul în campinguri amenajate, va fi o experiență grozavă de vacanță.
Activități sportive
Pentru a-i iniția pe copii în diferite sporturi, putem merge în parcuri, unde sunt amenajate terenuri de baschet, tenis și fotbal, la bazine de înot sau în centre de echitație.
În același timp, este util să urmărim împreună diferite competiții sportive. De exemplu, în acest an, profităm de Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo, pentru a le trezi interesul copiilor și pentru a le putea explica regulile de joc în diferite sporturi.
Ideea de a organiza activități de grup îi va entuziasma pe copii, știind că vor fi împreună cu prietenii lor și în vacanță.
Albumul foto al vacanței
Copiii vor fi încântați să realizeze un album foto, în care să adune toate momentele memorabile din vacanță. Și cum aproape toți dețin telefoane mobile, îi învățăm să devină creatori de conținut, nu doar consumatori pasivi.
În primul rând, îi îndrumăm să descopere și să testeze funcția de cameră foto a propriului telefon, cu opțiunile de editare. În al doilea rând, le explicăm câteva reguli simple de fotografiere. De exemplu, să se poziționeze cu spatele la sursa de lumină, să decidă care este subiectul fotografiei și de ce merită fotografiat, să încadreze subiectul fotografiei. La final, vor putea realiza prezentări și albume foto, pe telefon sau pe computer.
Iar când va începe școala, își vor putea prezenta filmul vacanței în fața colegilor și a profesorilor. De asemenea, vor putea împărtăși amintirile vacanței, cu cei dragi.
Jocurile copilăriei noastre
În zilele ploioase, vizionăm împreună un film dorit de copii, jucăm jocuri de masă, facem experimente sau organizăm alte activități distractive în casă. O altă idee este să ne amintim de jocurile din vremea copilăriei noastre și să le împărtășim cu copiii.
Grădina de vacanță
O activitate pe care copiii o vor îndrăgi este înființarea unei grădini de flori sau de plante aromatice, în propriul balcon, în grădina blocului sau în curte.
Copiii vor observa ciclul de viață al plantelor și vor fi responsabili pentru îngrijirea lor. Dar vor fi și entuziasmați de realizarea lor, când vor vedea cum cresc micile plante sădite chiar de ei.
În activitate, pot fi antrenați și alți prieteni de joacă sau vecini. Pentru că, fiind implicați într-o activitate comună, copiii se vor simți mai legați unii de alții și își vor consolida relația de prietenie. Mai mult, ei vor înțelege că fac parte din aceeași comunitate.
Activități de vacanță, împreună cu copiii
Ca o scurtă concluzie, trebuie să ne propunem și să planificăm să le oferim copiilor, în vacanță, timp de calitate.
Pe parcursul celor peste două luni și jumătate de vacanță, putem organiza câteva activități care să le facă plăcere, pe lângă concediul petrecut împreună.
Mai mult, să încercăm, pe cât posibil, să și participăm, împreună cu ei, la aceste activități. Astfel, vom crea amintiri frumoase împreună, pe care să le povestească la școală și pe care să și le reamintească atunci când vor fi și ei părinți.