România premiată în Antalya la Olimpiada de aritmetică mentală

Elevii centrului Nomin Jyuku campioni din nou: premii obținute în Antalya la Olimpiada de aritmetică mentală. Intellectual Championship, olimpiada de aritmetică mentală organizată pentru copiii pasionați de calcule mentale de pretutindeni, s-a desfășurat recent în Antalya, țara în care competițiile se țin lanț. La Olimpiada de Aritmetică Mentală, 8 elevi ai centrului Nomin Jyuku au fost...

Elevii centrului Nomin Jyuku campioni din nou: premii obținute în Antalya la Olimpiada de aritmetică mentală.

Intellectual Championship, olimpiada de aritmetică mentală organizată pentru copiii pasionați de calcule mentale de pretutindeni, s-a desfășurat recent în Antalya, țara în care competițiile se țin lanț. La Olimpiada de Aritmetică Mentală, 8 elevi ai centrului Nomin Jyuku au fost înscriși, iar 6 dintre ei au plecat acasă cu premii extraordinare. Copiii au avut mari emoții, ca la orice competiție, dar atât ambiția, cât și susținerea din partea colegilor le-au demonstrat că își pot depăși limitele și pot câștiga. Pentru unii dintre ei, aceasta era prima olimpiadă la care participau, alții erau deja trecuți prin provocările competiției, însă, pentru toți participanții români a reprezentat o experiență cu totul nouă datorită etapelor de concurs complet diferite și stricte:

  • Dificultăți diferite și calcule în funcție de fiecare categorie de vârstă.
  • Cu fiecare etapă care trecea timpul de calcul scădea.
  • Dacă copiii aveau un singur calcul greșit în următoarea etapă erau eliminați din competiție.

Competiția de calcul mental a fost una foarte strânsă dar transparent organizată”.

Nomin Damdin, fondatoarea primului centru de soroban și aritmetică mentală din România, cea care le-a fost întotdeauna alături copiilor la competiții, ne povestește că, în cadrul acestei olimpiade, elevii și-au folosit doar abilitățile mentale, pentru că nu a fost permisă utilizarea sorobanului (abacul japonez) în timpul concursului.

Elevii centrului Nomin Jyuku erau pregătiți! Cu toate că nu au putut să se folosească de instrumentul de calcul, soroban, acest lucru nu i-a împiedicat să performeze fără greșeală și să rezolve rapid serii sofisticate de calcule aritmetice mentale.

România premiată în Antalya la Olimpiada de aritmetică mentală

La aceste olimpiade trebuie să stăpânești foarte bine stresul și emoțiile, nu doar pentru moment, ci pe tot parcursul competiției. Copiii noștri s-au descurcat minunat și nu doar că au câștigat multe premii, ci și-au îmbunătățit abilitățile de concentrare și dozare a efortului pe termen lung.” – Nomin Damdin

În fața unei echipe unite, emoțiile pălesc, așa s-a întâmplat și în cazul Antoniei, câștigătoarea titlului Champion of the Champions la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală Horus, la categoria copii 10-11 ani, din Dubai. Emoțiile au fost mari, însă la sfârșitul zilei, încurajată și susținută de toți colegii, Antonia a reușit să obțină locul 2 la categoria 11+ ani la Olimpiada din Antalya 2022.

Popescu Burchi Antonia

 

Susținerea și încurajarea prietenilor îți pot aduce premiul cel mare

Susținerea și încurajarea au contat foarte mult pentru fiecare dintre ei. Atunci când erau strigați câștigătorii, puteai auzi în sală Bravooo, Antonia! Felicitări, Theooo!”. Aceste momente contează pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru copii. În acele momente înțeleg că fac parte dintr-o echipă, că țin unii la alții, că au prieteni pe care se pot baza oricând și traineri care îi vor încuraja să continue indiferent de rezultat.

Olimpiada de aritmetică mentală din Antalya m-a învățat că nu întotdeauna obții premiul cel mare și că trebuie în continuare să mă pregătesc pentru următoarele provocări și competiții.” – Antonia Popescu Burchi

Ori de câte ori greșește cineva, colegii sunt empatici și încearcă să înveselească situația prin cuvinte frumoase, bilețele cu felicitări și cadouri. Copiii știu că o vorbă bună spusă la momentul potrivit poate însenina întreaga zi a colegilor. Cu toate că ei știu cât de importantă este competiția, la centrul Nomin Jyuku învață că mai importantă este experiența pe care o trăiesc unii alături de ceilalți și nu medalia, premiul sau titlul obținut.

competitia de aritmetica mentala

Întotdeauna am pus preț pe dezvoltarea lor, nu neapărat pe câștig” – Nomin Damdin

De la colegi, la adversari pentru titlul suprem

Știi că este o competiție strânsă în momentul în care copiii trec de la colegi la adversari pentru titlul cel mare. Elevii centrului Nomin Jyuku le-au întâlnit pe toate în cadrul acestei olimpiade: au cunoscut prieteni de soroban din toate colțurile lumii, au reușit să rezolve calcule dificile mentale fără să folosească sorobanul și în marea finală pentru câștigarea titlului suprem de Absolut Champion au concurat doi dintre prietenii centrului soroban Nomin Jyuku.

Da, în Antalya la Olimpiada de Aritmetică Mentală, în marea finală au concurat doi români, amândoi elevi ai centrului Nomin Jyuku România. Am fost foarte mândră de ei, din 13 copii care s-au calificat, 2 erau români, restul erau din Kyrgyzstan.” – Nomin Damdin

Între Matei și Theo s-a dat marea bătălie a calculelor mentale, însă cel ce a câștigat titlul de Absolut Champion a fost Theo Marcu.

Marcu Teodor Campion la Olimpiada Internațională de calcul mental din Turcia 2022

 

Competiția a fost cea care i-a arătat că în spatele rezultatelor stau întotdeauna orele lungi de muncă și că cele mai importante „arme secrete” pe care le poți avea într-un concurs sunt echilibrul și concentrarea. Theo spune că ceea ce l-a ajutat să obțină premiul cel mare a fost întreaga echipă Nomin Jyuku: trainerii, părinții și susținerea prietenilor.

La olimpiadă am văzut că ceea ce ne unește pe toți este pasiunea pentru aritmetica mentală.” – Theodor Marcu

Sunt motivante premiile, dar experiențele sunt cele care contează cu adevărat. Pentru Centrul Nomin Jyuku, competițiile înseamnă în primul rând experiență, iar la fel ca un test de clasă, aceste olimpiade sunt văzute de către traineri și copii ca pe niște teste pe care le dau pentru a-și verifica abilitățile în condiții de stres. Copii sunt învățați să nu participe la olimpiade pentru premii, ci pentru a cunoaște tradiții noi, pentru a cunoaște alți copii din lumea mare, pentru a vizita o altă țară, pentru a învăța cum să-și stăpânească emoțiile și pentru a avea parte de experiențe în echipă. 

Centrul Nomin Jyuku a văzut întotdeauna dincolo de premii și a luat tot ceea ce a fost mai bun din experiențe: muncă, dezvoltarea abilităților, prietenii și nu în ultimul rând distracția. 

Damian Matei, cel care a concurat împotriva lui Theo, a obținut locul 2. Cu toate că de această dată a pierdut titlul cel mare, Matei nu și-a pierdut zâmbetul, s-a bucurat pentru Theo și a înțeles că valoarea lui este la fel de mare, chiar dacă nu a câștigat de data aceasta. Astfel, a ieșit în fața juriului cu cel mai larg zâmbet pe față. 

Daniel Matei

 

Centrul Nomin Jyuku s-a întors la București cu 6 premii de la Olimpiada de Aritmetică Mentală din Antalya

Din 8 copii înscriși, 6 au fost marii câștigători. Despre Antonia, Theo și Damian am povestit. Cine sunt restul câștigătorilor?

  • La categoria addition pentru vârstele 7-8 ani, Filip Rădulescu din cadrul Centrului Nomin Jyuku Constanța a obținut locul 1.

competitia de aritmetica mentala

  • Cristian, locul 1 pentru categoria lui de vârstă.

competitia de aritmetica mentala

  • Locurile de mențiune au fost ocupate tot de copiii centrului Nomin Jyuku, de către Anisia Anton Maria, Ilinca și Tudor Rudeanu.

competitia de aritmetica mentala

După premiere a urmat marea distracție a experiențelor fascinante din Antalya: vizite la renumitele Cascadele Düden, navigări cu vaporul pe mare, ore intense de shopping și cum după muncă vine și răsplată, parcul de distracții Land of the Legends a fost atracția preferată a excursiei pentru copii.

competitia de aritmetica mentala

Competiția aceasta s-a încheiat cu multe zâmbete și lecții învățate. Cei din Kyrgyzstan au întâmpinat participanții români la începutul Intellectual Championship foarte călduros, la fel i-au și aplaudat la sfârșit, în momentul în care au obținut premiile. Elevii centrului Nomin Jyuku au demonstrat că în România există performanță atunci când vine vorba de aritmetică mentală. La următoarele olimpiade vor fi și mai încrezători decât au fost până acum, mult mai stăpâni pe sine și mai concentrați ca oricând.

Copilul tău își dorește să învețe soroban și să călătorească în jurul lumii obținând cele mai mari titluri de câștigător? Înscrie-l acum la cursurile de soroban: https://nominjyuku.ro/cursurile-noastre/.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *